top of page
Psychologist Session

UDTALELSER

Hvad siger klienterne?

UDTALELSER: Testimonials

Mit forløb i metakognitiv terapi har lært mig meget om mine tankemønstre, og hvordan jeg kan bryde dem. Det er gået op for mig, at min tankehåndtering er en dybtliggende vane, der har medvirket til at opretholde min angst gennem mange, mange år. Efter at jeg er blevet opmærksom på mine triggertanker, kan jeg undgå de angstanfald, jeg før har fået pga. uhensigtsmæssig håndtering af mine tanker (CAS). Jeg bruger langt mindre tid dagligt på overtænkning, og jeg kan bedre styre, hvilke tanker jeg vil bruge min tid på. Jeg har desuden fundet ud af, at jeg i høj grad kan få gavn af metakognitiv terapi i andre sammenhænge – det hjælper mig meget i min dagligdag, og betyder, at jeg generelt har et større overskud og et bedre humør.”

Marcus, tidligere klient

Kære Christina. Endnu en gang en stort tak fra mig til dig. At få kendskab til den metakognitive terapi blev en ”life-changer” for mig – en stor en af slagsen! Tusind tak fordi du på bedste vis guidede mig igennem denne fantastiske terapi. Uden dig var jeg ikke kommet så langt som jeg er i dag. Du er inspirerende og dygtig og jeg har forstået dit budskab. Du vil være i mine tanker i laaang tid fremover.

 

Mit problem var, at jeg altid bekymrede mig så meget. Jeg kunne aldrig bare nyde livet med de udfordringer, der nu engang var. Men det er anderledes nu. Meget anderledes.

 

Jeg har lært at udsætte mine bekymringer og derved ikke bruge oceaner af tid på at bekymre mig med dertilhørende frustrationer, søvnløse nætter, nedadgående selvværd og meget andet negativ energi.

Jeg føler mig nu i en tilstand med energi til at passe mit arbejde igen på fuld tid. Energi til at være en god mor, kæreste, datter og veninde. Har fuldstændig ro i maven ift. at møde udfordringer, der kan bringe mange bekymringer. Jeg ved, at jeg kan finde ud af at udsætte bekymringer og derved bruge mindre tid på at bekymre mig.

Jeg har lært, at triggertanker ikke er forkerte og forbudte. De skal ikke bekæmpes med enten vilde grublerier/bekymringer eller dårlig samvittighed over, at de kommer. De kommer. De skal bare ikke have opmærksomhed. Jeg skal koble mig af dem og lade dem være i fred.  

Jeg kan nu spotte mine triggertanker, stoppe grublerierne og udsætte dem. Gør det hver eneste dag.

Har ikke længere svært ved at falde i søvn og vågner sjældent og grubler. Hvis jeg spotter en triggertanke til natten, kan jeg uden problemer udsætte den.

Jeg sam-grubler nu også sjældent, hvilket var noget jeg før brugte en hel del tid på.

Jeg bliver ikke længere stresset af, at der ligger mange opgaver til mig på jobbet. God til at sige pyt og affinder mig med, at det ikke altid er muligt at nå alt det jeg gerne vil.  

                                                                                    Anette, tidligere klient.

Jeg startede mit 6 måneder lange forløb hos Christina, fordi jeg desperat havde brug for nogle værktøjer til at håndtere min angst og alle de symptomer, der fulgte med. Efter flere forsøg hos almindelige psykologer og terapeuter, håbede jeg virkelig, at metakognitivterapi kunne hjælpe og heldigvis var Christina og det forløb hun tilbyder løsningen for mig.

 

Det skiller sig ud fra de gamle metoder og giver nogle konkrete værktøjer, som VIRKER! Virkningen har været så overraskende positiv for mig, og her efter forløbet fungerer det forsat godt til at håndtere min angst og mine tanker. 

Da jeg startede, var mit hoved fyldt op af tanker og symptomerne var så mange, at jeg frygtede, det aldrig ville gå væk og at det kunne ende med at få konsekvenser for mit arbejde. I dag har jeg nærmest ingen symptomer, jeg har fået det meget bedre og har fået kapacitet til at nyde livet, med meget færre bekymringer.

 

Jeg vil til en hver tid anbefale metakognitivterapi, frem for almindelig kognitiv terapi, da jeg har erfaret, at værktøjer til at håndtere tankerne gavner meget mere end at grave og gruble i tanker og fortid sammen med den potentielle psykolog/terapeut.

 

Kæmpe tak til Christina for et givende forløb, som har bidraget til at give mig livsglæden tilbage.

                                                                                 Sara, tidligere klient 

Igennem mit forløb ved Christina har jeg fået et meget mere nuanceret indblik i mine tanker og tankeprocesser. Hvor jeg tidligere har fået at vide, ”at jeg ikke skulle bekymre mig så meget om fremtiden”, så har jeg nu fået nogle konkrete teknikker/værktøjer til at spotte bestemte tanker og ændre mit fokus. Det er ikke et Quick-fix, men en lang proces, som også fortsætter efter endt forløb. Men det er det hele værd!

                                                                                  Marie, tidligere klient

Forskellen mellem før jeg startede ved Christina og efter, er uhyggeligt stor. Jeg synes alle burde få et lynkursus i metakognitiv terapi.

                                                                                Josefine, tidligere klient

Metakognitiv terapi – en rejse mod et bedre liv.
Efter nogle traumatiserende oplevelser på min arbejdsplads med sygemelding og fyring til følge, anbefalede min læge mig i første omgang at læse Pia Callesen’s bog ”Lev mere – tænk mindre”. Efter at have læst den var jeg overbevist om, at nu skulle jeg til at begynde på et nyt kapitel i mit liv – tavlen var jo visket ren. Væk med negative og selvdestruktive tanker; det hele skulle blive rigtig godt. Men efter noget tid måtte jeg sande, at bogens utallige gode inputs ikke kunne ”stå alene”. Jeg måtte også af med min historie – tale med én og møde forståelse for de oplevelser, som havde givet mig et dårligt liv gennem et par år. I det hele taget at få den metakognitive tankegang og metode sat i system. Heldigvis havde min læge samtidig anbefalet Christina Oxenvad, som også er læge, og som nu praktiserer med metakognitiv terapi. I al sin enkelthed går den ud på at acceptere, at negative tanker er der – og ikke bare forsvinder (måske aldrig) ved at forsøge at fortrænge dem. I stedet lærer man, hvordan man undgår at bruge energi på dem og/eller griber dem, hver gang de dukker op. Efter 12 sessioner hos Christina har jeg fået en masse gode og brugbare værktøjer til at komme videre i en positiv retning. Frem for at lade de negative tanker styre mit liv. Det er lykkedes rigtig godt, men indimellem skal der stadig arbejdes. Og så må værktøjskassen lige åbnes igen. ”Tanker betyder ikke noget – men din håndtering af dem gør!” (Adrian Wells).
Christina er en både empatisk og lyttende terapeut og med en god humor. Hun brænder for at lære én at få et bedre liv. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale at gå i terapi hos hende. Man kan kun få det bedre!

                                                                                 Anonym, tidligere klient

Det var med en lille smule skepsis, at jeg begyndte på Metakognitiv Terapi hos læge og terapeut Christina Oxenvad i Kolding.

 

Måske fordi jeg for et par år siden også deltog i et gruppeforløb i den ret nye terapiform hos en anden udbyder.  Men det forløb efterlod mig desværre mest med en følelse af at have været statist i ”Kejserens nye Klæder”.

 

Erfaringen denne gang blev heldigvis en helt, helt anden. Jeg er i dag rigtig glad for, at jeg efter stærke anbefalinger valgte at give Metakognitiv Terapi en ny chance.

 

For mig gør det helt sikkert også en forskel, at jeg denne gang har været eneste ”elev/klient” på holdet. Det er for en type som mig meget lettere både at lære og holde fokus på de nye, anderledes metoder og redskaber i Metakognitiv Terapi, når jeg ikke samtidigt skal lytte og forholde mig til andres følelsesmæssige/kognitive udfordringer.

 

Jeg startede i terapi hos Christina Oxenvad med hovedet fuld af tanker og bekymring om demens. Blandt andet på grund af tiltagende dårlig korttidshukommelse, hvilket forstærkede tankerne om min far, der fik ”Alzheimers Sygdom” og havde nogle frygtelige år sidst i livet.

 

Meget af min dagligdag gik derfor med at tjekke, om jeg nu også kunne huske dit og dat, og hver gang jeg oplevede et hul i hukommelsen, væltede bekymringerne og angsten for ”min mørke fremtid” frem.

 

Triggertankerne stod i kø, når jeg skulle lukke mine øjne om natten, og min nattesøvn blev dårligere og dårligere. Jeg gik konstant og dobbelttjekkede mig selv. Kunne jeg nu igen ikke huske titlen på den der film eller årstallet for den store, historiske begivenhed. Eller endnu værre, hvorfor kunne jeg ikke længere huske alderen på en gammel, kær ven eller navnet på skuespilleren, der havde hovedrollen i den meget kendte TV-serie. osv. osv.

 

Jeg brugte det meste af min vågne tid på at ”tjekke”, om jeg nu VAR blevet dement. Også efter en MR-scanning rent faktisk viste, at min hjerne så helt normal ud. Bekymringerne stod i kø og ventede på, at jeg lå og grublede… helst hele natten.

 

Christina Oxenvad og ”Den Metakognitive Terapi” har lært mig, at tanker ikke er lig med virkelighed. Hun har også lært mig, hvad en triggertanke er, og hvordan man skal lade dem være i fred, når de banker på. Det har givet mig meget mere ro i sindet og mindre stress.

 

Jeg har også (næsten) lært at leve med, at jeg stadig kan få demens ligesom min far. Men at jeg ikke kan tænke den mulighed væk. Så derfor kan jeg lige så godt lade tanken være i fred.

Anne, tidligere klient

Efter at jeg har stiftet bekendtskab med den metakognitive terapi har jeg lært, at mine tanker og bekymringer ikke er nær så ukontrollerbare, som jeg ellers gik og troede og følte, at de var. Jeg har førhen brugt alt for mange timer – i alt for mange år - på at overtænke, bekymre mig, gruble og prøve at problemløse – og det har ”stjålet” en masse af min tid, min glæde, min livskvalitet og min energi. Og det har betydet, at jeg langsomt har fået det værre og værre, i stedet for at opleve bedring.


Jeg har lært, at hjernen hver dag tænker 60—70.000 tanker og at langt de fleste bliver ”siet” i hjernens eget selvregulerende system, men at min uhensigtsmæssige håndtering af mine triggertanker, altså de tanker, der trigger mig til grublerier og bekymringer, gør, at disse tanker IKKE bliver siet, fordi jeg kommer til at give dem alt for meget opmærksomhed. Det har givet mig en masse trælse symptomer, som tristhed, ked-af-det-hed, magtesløshed, frustration, træthed, dårligt selvværd osv., som har haft stor negativ effekt på min livskvalitet.
Jeg har tidligere troet på, at der var nyttigt at bekymre sig, og at jeg ikke var godt nok forberedt, hvis ikke jeg brugte lang tid på at gruble og bekymre mig.

 

Nu har jeg erfaret, hvordan man kan lære at styre sin opmærksomhed væk fra bekymringstankerne, og den kontrol, som jeg IKKE tidligere har haft, har betydet, at jeg har fået det meget bedre. Jeg har ikke nær så mange hverken fysiske eller psykiske symptomer længere, og det er superskønt og giver meget mere glæde, overskud og livskvalitet.
Jeg har lært selv at bestemme, hvornår og hvor længe jeg vil gruble over fortiden og bekymre mig om fremtiden. Det har givet mig meget større indre ro, overskud og overblik og gør, at jeg ikke er nær så meget ”slave” af mine tanker, som jeg tidligere har været.

 

Jeg har lært, at jeg ikke kan – og aldrig kommer til at kunne – styre, hvilke tanker jeg får, men at jeg selv kan bestemme, hvordan og hvornår jeg vil ”svare” og reagere på tankerne. Jeg er blevet meget bedre til at lade bekymringstankerne være i fred og prøve at se på dem som noget, jeg ikke behøver at engagere mig i lige nu og her.
Det har været meget inspirerende og hjælpsomt for mig at lære metakognitiv terapi og det kan varmt anbefales.

                                                                                 Bente, tidligere klient

Jeg var endt i en periode af mit liv, hvor jeg befandt mig i en hvirvlende, negativ spiral - jeg kunne ikke overskue noget som helst, tankerne myldrede rundt, jeg havde det rigtigt skidt, var meget ked af det, trist, magtesløs, græd meget, havde intet overskud, var aldrig glad og sov alt for lidt om natten. Min læge introducerede mig til Metakognitiv Terapi og derfor startede jeg hos Christina.


Først var jeg nok lidt skeptisk, men efter at have læst lidt om Metakognitiv Terapi besluttede jeg at give det en chance, for jeg var simpelthen nødt til at prøve at få hjælp til at få det bedre – og det har jeg ikke fortrudt et sekund.
Christina er konkret, ærlig og lige ud af landevejen og man føler sig i gode hænder fra starten af. Det gjorde det nemt at være åben omkring de udfordringer jeg havde. Dog må jeg sige, at det hele næsten lød for godt til at være sandt – jeg troede ikke rigtigt på, at jeg nogensinde skulle komme til at kunne ”si” mine tanker, stoppe med at gruble og bekymre mig osv.

 

Men da jeg havde fået lavet min ”sagsbehandling”, hvor det jeg gjorde, hver eneste gang, der kom en triggertanke ind i mit hoved, konkret var skrevet ned i skemaet på et stykke papir, kunne jeg virkelig godt se, at det var uhensigtsmæssigt at bruge 10 timer om dagen på at gruble og bekymre mig om ting jeg ikke kunne løse. Jeg indså, at der ikke VAR nogen fordele ved at gruble og bekymre mig mange timer om dagen – KUN ulemper.
Det var i starten rigtig svært at lære at udskyde tankerne til ”kontortiden” og i begyndelsen gik det ikke så godt og jeg blev ked af, at jeg ikke kunne finde ud af det. Men Christina har virkelig givet nogen gode redskaber og været utrolig god til at forklare og visualisere, så det hele giver mening - og i det hele taget haft en fantastisk tålmodighed og forklaret det igen og igen…. Eller spurgt ind, således at jeg faktisk selv fandt svaret. Og så har jeg øvet og øvet og øvet.

 

Nu føler jeg, at det er tæt på, at jeg kan kontrollere mine tanker 100%. Det er meget sjældent jeg ikke kan sove, og mit humør, mit overskud og min livskvalitet er blevet meget bedre. Der er stadig et stykke vej til at jeg helt er ”mit gamle jeg”, men jeg er på rette vej og jeg er sikker på at det vil lykkes. (og DEN tanke var ikke en mulighed, da jeg startede).

                                                                               Anonym, tidligere klient

Jeg er meget taknemmelig over at have lært Metakognitiv Terapi. Det har været meget lærerigt for mig og har hjulpet mig mere end jeg turde have håbet på.

 

Jeg har fået en ny og bedre tilværelse, er blevet meget mere positiv, føler meget mere mental lethed og har ikke nær så mange muskelspændinger i kroppen som før. Jeg har fået mere overskud og er kommet i gang med at lave nogle af de ting, som jeg ikke har fået gjort i lang tid. Det er så dejligt at have både overskud og ikke mindst at mærke lysten til mine interesser igen. Det har jeg været hæmmet af længe.

 

Jeg er blevet bedre til at passe på mig selv og til at mærke mine grænser og få sagt fra og bede om hjælp, når det er nødvendigt. Jeg har fået betydeligt mere ro og overskud og nyder igen at kunne føle glæde.  

 

Jeg håber og ønsker, at jeg kan fastholde at bruge de nye strategier jeg har lært. Det har i den grad ændret mit (gamle) syn på, at tanker og følelser var ukontrollerbare og ikke noget jeg på nogen måde kunne (lære at) styre. Jeg kan nu tydeligt se sammenhængen mellem overtænkning og angst. Jeg kan se, at jeg ikke har bekymrer mig fordi jeg havde angst, men at jeg udviklede angst, fordi jeg bekymrede mig ALT for meget og følte, at jeg havde mistet kontrollen over bekymringerne.  

                                                                                Birgit M, tidligere klient

I mit metakognitive forløb hos Christina har jeg fået en bevidsthed om, hvor meget jeg grubler, overtænker og bekymrer mig over mange forskellige ting – især selvværds-relaterede triggertanker. Jeg har opdaget, at alle mine bekymringer og grublerier ikke gør noget godt for mig, ofte løser de jo slet ikke engang det problem, jeg håber at løse – og jeg finder ikke de svar jeg håber på.

 

Til gengæld får alle bekymringerne og grublerierne mig til at føle mig rigtigt skidt tilpas og mit selvværd påvirkes ofte i negativ retning. Det er blevet tydeligt for mig, at jeg har angst/stress netop fordi jeg bekymrer mig for meget - og ikke omvendt. Jeg har nu heldigvis fået en anden og meget mere hensigtsmæssig indsigt i og forståelse for mine problemer. Jeg har fået mere kontrol over mine bekymringerne. Jeg brugte før mange kræfter og mange timer på diverse (uhensigtsmæssige) mestrings-strategier for at få kontrol over mine bekymringer og grublerier – men jeg kom aldrig i mål og fik det bare værre og værre.

 

Nu øver jeg mig i at lade bekymringstankerne være i fred – de må gerne være der, og det må de negative følelser også - jeg skal ikke bruge kræfter på at undertrykke eller aflede dem, men ”bare” lade dem være i fred og flytte min opmærksomhed et andet sted hen, væk fra dem. Så forsvinder de nemlig hurtigt. Jeg vælger selv i meget større grad end tidligere, om jeg vil hoppe på “tanketoget” eller tage ”tanketelefonen” – eller om jeg vil udsætte bekymringerne til ”kontortiden”.

 

Jeg har opdaget, at selv om jeg faktisk aldrig har troet på, at det at bekymre sig har en reel nytteværdi, så har min adfærd alligevel været præget af, at bekymringer var nyttige. Og det har været med til at vedligeholde bekymringerne. F.eks. ved at tage sorgerne på forskud, dobbelttjekke ting mange gange, undskylde mig selv på forhånd m.m. Den adfærd er uhensigtsmæssig, den fastholder mig i bekymringer og samtidig devaluerer jeg mig selv - så det øver jeg mig også i at lade være med. 

 

Jeg ved, at jeg også fremover vil have bekymringer, grublerier og triggertanker, men til forskel fra tidligere, er jeg nu opmærksom på, at det faktisk “bare” er triggertanker, som jeg kan koble mig af og vælge ikke at give min fulde opmærksomhed 24/7. "Doing nothing is doing everything".

                                                                              Anders, tidligere klient

Jeg har været rigtig glad for at stifte bekendtskab med den metakognitive terapi, der har lært mig, at jeg selv kan opnå kontrol over mine triggertanker og derved udsætte mine grublerier og bekymringer, som triggertanken foranlediger, til min ”kontortid”. Det gør, at jeg meget færre timer om dagen er i kontakt med alle de negative symptomer (angst, tristhed, stress, dårligt humør, vrede osv.) Jeg har lært, at jeg ikke kan styre, hvilke tanker, der dukker op i mit hoved, men det jeg kan styre er, om jeg vil give dem tid og opmærksomhed nu og her – eller om jeg vil udskyde bekymringerne og grublerierne til et senere tidspunkt.

 

Jeg kan se, at jeg tidligere har brugt uhensigtsmæssige strategier og teknikker i et forsøg på at stoppe mine bekymringer eller finde svar på mine grublerier. Det har kostet en MASSE tid og en MASSE energi og givet mig en MASSE trælse og negative symptomer – og det har IKKE løst mine problemer. Det har været befriende at opdage, at bekymringer sagtens kan være ubehagelige, men at de hverken er farlige, nyttige eller ukontrollerbare.

 

Jeg har lært, at tanker og følelser er forbigående fænomener, hvis jeg ser på dem som begivenheder, jeg ikke behøver involvere mig i lige nu og her. Jeg kan vælge enten at ”koble mig på” triggertankerne og bekymre mig om dem, eller jeg kan vælge at ”koble mig af” og lade tanker og følelser være i fred (uden først at kæmpe med dem og prøve at få dem til at gå væk) – og hvis det lykkes, så ”selvregulerer” mit sind og tanken/følelsen forsvinder.

 

Jeg troede ret hurtigt på den metakognitive metode på det mentale plan, men var i tvivl om, om jeg nu også kunne lære at bruge den sådan rent praktisk derhjemme i dagligdagen. Det kræver vilje og vedholdenhed at ændre vaner, og det er det, den metakognitive metode handler om at ændre den vane – det du plejer at gøre med dine tanker og følelser – til den nye vane, hvor du lader tanker og følelser passe sig selv i mange flere timer dagligt, i stedet for at engagere dig i tanker og følelser så snart de dukker op (med et væld af negative følelser og ubehag til følge).

 

Jeg har nu dagligt stor glæde af at bruge de redskaber jeg har fået, det har givet mig mere kontrol, mere overskud, glæde og alt i alt en betydelig bedre psykisk trivsel. Metakognitiv terapi får en varm anbefaling herfra.

                                                                                  Marianne, tidligere klient

Det har været utroligt nyttigt for mig at stifte bekendtskab med den metakognitive metode. Jeg har lært, at jeg rent faktisk ikke behøver at være en “slave” af mine tanker. Jeg har lært at have mere kontrol over, hvilke tanker jeg giver tid, hvor meget tid jeg vil give dem – og hvornår jeg vil give dem min tid og opmærksomhed.  

 

Jeg er ikke selv er herre over, hvilke tanker jeg tænker eller hvornår tankerne kommer, men at jeg kan lære at acceptere, at de er der – og at de gerne må være der - og give slip på dem igen, så de forsvinder – uden at jeg behøver bruge mere tid og energi på dem.

 

Jeg har lært, at bare forbi jeg tænker noget mange gange, så er det ikke det samme som, at det nødvendigvis er sandt – men, at jo mere jeg grubler over noget, jo sandere føles det. Jeg har fundet ud af, at det er nyttigt for mig at tage mine bekymringstanker og grublerier mindre alvorligt, og altså kun bruge tid på at prøve at håndtere dem/løse dem i min daglige ”kontortid”. Så får jeg bedre overblik oppe fra min ”mentale helikopter”, bliver bedre til at sortere og handle på det, der skal handles på – og lade resten være i fred. Det har også gjort mit selvværd betydeligt bedre, at jeg er stoppet med at gruble så meget over ting fra fortiden, hvor jeg synes jeg har fejlet eller ikke har gjort noget godt nok.

 

Jeg har lært, at jeg skal være bedre til at tage tingene som de kommer. Jeg kan ikke spå om fremtiden og forudse alle fremtidige scenarier, eller hvad folk vil sige eller gøre i en fremtidig situation. Jeg har ingen gavn af, af tænke tusind tanker om dette – det gør mig bare træt, trist og i dårligt humør – og det bliver kun sjældent, som jeg har tænkt det alligevel. Så de mange timers bekymringsarbejde jeg tidligere udførte har været spildte kræfter og spild af tid. ”De eneste sorger vi er sikrede, er dem vi tager på forskud”.

 

Jeg kan mærke, at jeg bliver et lykkeligere menneske af IKKE at (over)tænke så meget. Jeg kan være mere nærværende i det, der er lige nu, i stedet for at være inde i mit hoved. Jeg kan være en bedre mor for mine børn, bedre hustru for min mand og bare en bedre udgave af mig selv.

 

De redskaber jeg har fået gennem den metakognitive terapi vil følge mig resten af livet. 

                                                                              Sanne, tidligere klient

Før jeg startede i metakognitiv terapi havde jeg i mange år brugt mange timer hver dag på at overtænke, gruble over fortiden, bekymre mig om fremtiden og på at kropsscanne mig selv dagligt for følelser og fornemmelser, som jeg så bekymrede mig om – hvorfor var de der? Hvad betød det? De måtte jo være kommet af en årsag.


Jeg kæmpede hårdt for at få det til at stoppe, og har ”slået mig selv i hovedet” og skældt mig selv ud utallige gange over, at det ikke lykkedes for mig. Jeg forsøgte at skubbe de negative tanker ud af hovedet – eller på at undertrykke dem. Det hjalp ikke uanset, hvor hårdt jeg prøvede og jeg havde dagligt symptomer som manglende energi, tristhed, træthed, jeg sov dårligt, havde hjertebanken, mundtørhed, åndenød, svedtendens, angstanfald, var ked af det, følte mig utilstrækkelig og mindre værd, havde ondt i maven og kvalme.
 

Den metakognitive terapi har været en aha-oplevelse for mig. Den har vist mig, hvordan blot en enkelt triggertanke kan sætte et hav/en lavine af flere dårlige tanker i gang, der bare trækker mig længere og længere ned og gør mig så skidt tilpas.
 

Det har jeg nu fået redskaber til at undgå. Jeg kan, ved at være opmærksom på, når grublerierne og bekymringerne går i gang, vælge ikke at hoppe på ”tanketoget” eller svømme forbi ”fiskekrogen” i havet i stedet for at bide på gruble-krogen. Jeg har lært at kæmpe meget mindre med mine triggertanker, og det at bruge meget mindre tid og kræfter på at prøve at kontrollere dem, styre dem og prøve at få dem til at gå væk giver meget mindre kamp og mindre ubehag - og mere fred, ro og overskud.
 

Det er gået op for mig, at tankerne og følelserne jo IKKE kan forsvinde fra min krop og mit hoved, når jeg giver dem så meget tid, fokus og opmærksomhed. De forsvinder derimod, hvis jeg mindsker/stopper den (over)tænkning, der opstår som respons på triggertanken. Målet er IKKE at blive fri for triggertanker, det kan ikke lade sig gøre. Sådan er det at have en hjerne. Målet er at kunne lade triggertankerne være i fred, når de dukker op – uden at ”tygge drøv” på dem.
 

Det, at jeg har fået begrænset antallet af timer jeg grubler og bekymrer mig hver dag gør, at jeg ikke konstant er inde i mit hoved i min egen lille osteklokke – men mere ude i livet – i nuet – og det har givet mig mere ro, glæde, overskud og tilfredshed med mig selv - og alle mine fysiske symptomer er enten forsvundet eller mindsket i betydelig grad. Jeg har lært at lade være med at lytte til min ”indre selvkritiker” hver eneste gang, den dukker op (og det har været tit). Det gør, at jeg er stoppet med at give mig selv så meget skyldfølelse og siger heller ikke længere til mig selv, at jeg skal ”tage mig sammen”. Det føles så utroligt dejligt og befriende. Jeg er blevet meget bedre til at acceptere, at jeg er god nok lige som jeg er.

                                                                                 Anonym, tidligere klient

Jeg har i mit metakognitive terapiforløb lært at kontrollere, hvilke tanker, jeg vil give min opmærksomhed. Jeg har lært at koble mig af de tanker, som ikke gavner mig, men som skaber uro i min krop. Jeg har fundet mere ro og nærvær i min hverdag og sammen med min familie, da jeg ikke længere bliver opslugt af min overtænkning, men har lært at vende fokus tilbage til nuet gennem et ydre fokus.


Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvilke af mine tanker, der er triggertanker, som skaber en hurtig tankestorm og enten vækker ubehag i kroppen eller medføre træthed og nedtrykthed. Jeg er blevet hurtig til at identificere de forskellige kategorier af triggertanker og koble mig af dem selvom de til tider er meget insisterende og meget gerne vil have min opmærksomhed og ”snakke” med mig.
 

Da jeg startede forløbet, befandt jeg mig rigtigt meget inde i mit hoved og havde svært ved at komme ud i min ydre virkelighed, i nuet. Jeg brugte meget energi på at prøve at regne ting ud og forberede mig, foruden hele tiden at mærke efter og identificere, hvilke følelser og ubehag, som var på spil i min krop.
 

Jeg oplever i dag en anden ro og et større nærvær, da min opmærksomhed bliver rettet mere og mere udad for hver dag, der går. Og selvom jeg stadig kan blive fanget i mine tanker, føler jeg mig tryg og i kontrol over at vide, hvordan jeg vender tilbage til nuet og det, der sker omkring mig, på en selvkærlig måde.
 

Jeg er desuden blevet meget opmærksom på min indre dialog og det er blevet tydeligt for mig, hvilke ”vane-tanker”, der har styret mig og mit humør.
 

Jeg oplever desuden en ny form for lethed i forhold til mine kropslige symptomer, som jeg har kunnet give slip på. En form for accept af, at jeg har det som jeg har det, uden jeg skal kæmpe mod det og bruge en masse energi på at være bange for det og få det til at gå væk.
                                                                       Allan, tidligere klient

Jeg har igennem den metakognitive terapi fået en meget større bevidsthed om, at tanker ”bare” er tanker – og ikke nødvendigvis sandheder - og især, at det er okay, at tankerne er der. Det nye er, at jeg ikke behøver at kæmpe for at få dem til at gå væk, jeg kan bare beslutte mig for at udskyde mine grublerier, analyseringer, vurderinger og bekymringer til min halve times ”kontortid” om dagen.


Mine gamle strategier og måder at håndtere mine tanker på (undgåelses- adfærd, analyseringer, bekymringer, forsøg på at skubbe tankerne væk, forsøge på at berolige mig selv med selvsnak) har ikke haft nogen langtidsholdbar virkning for mig. Det har ikke hjulpet mig til at overvinde mine bekymringstanker, men i stedet stille og roligt forværret min situation, og strategierne har kostet rigtigt meget energi, ængstelse og ikke mindst TID!
 

Nu har jeg gennem den ”afkoblede opmærksomhed” erfaret, hvordan man kan lære at lade tanker og følelser komme og gå – uden at engagere sig i dem, og derved undgå at få det dårligt. De må gerne være der, men jeg kan vente med at svare dem/reagere på dem til senere. Det behøver ikke være med det samme hver eneste gang, de dukker op.
 

Et af de metakognitive mål har været at lære, at kunne lade sine triggertanker være i fred – uanset omstændighederne. Uanset eventuelle ydre (chef, kæreste, nabo) og indre (tanker og følelser) triggere. Alt den overtænkning jeg har bedrevet i timevis hver dag, har ikke gjort noget som helst godt for min angst. Den er derimod årsagen til min angst, ser jeg nu. Og det er jo paradoksalt, at de strategier jeg har brugt i forsøget på at holde angsten væk, rent faktisk har haft den modsatte effekt – de har skabt og vedligeholdt min angst. Holdt liv i angsten, i stedet for at stoppe den.
 

Det har været ret vildt at opdage, hvor hjælpsomt det har været for mig at lære at lade mine triggertanker være noget mere i fred. Ikke at tage dem alle så alvorligt. Ikke at dvæle så meget ved dem, ikke at dyrke dem eller ”fodre” dem så meget. Jeg kan nu bruge min kontrol over min opmærksomhed til at vente med at gruble eller bekymre mig, når en triggertanke/bekymringstanke dukker op. Det har bedret alle mine symptomer og jeg har ikke haft noget angstanfald siden jeg sluttede terapien.
                                                                               Jesper, tidligere klient

Jeg har haft stort udbytte af min metakognitiv terapi hos Christina. Jeg får ikke nær så mange ubehagelige og negative tanker som før, hvilket har gjort mit liv en hel del lettere og gladere. Jeg har fået mere overskud, er blevet bedre til at stå ved mig selv og stå op for mig selv. Både mit selvværd og min selvtillid er blevet boostet i positiv retning og jeg tror mere på mig selv. Jeg er blevet mere beslutsom og handlekraftig.


Jeg bruger ikke længere nær så meget tid på negative tanker og følelser som tidligere. Jeg kan nu se, at hver eneste gang jeg overtænker eller overbekymrer mig, så får jeg det værre – og hver gang jeg ”kobler mig af ” tankerne og følelserne, så får jeg det bedre. Egentligt ret simpelt og enkelt, når man lige har fået det lært.
Det er fantastisk at føle at jeg endelig har kontrol over mine tanker og følelser, det giver mig en stor fornemmelse af glæde og frihed. Det er heller ikke længere nær så farligt for mig at gruble og spekulere på livet løs, når jeg nu kun gør det i en halv times tid om dagen.

 

Mit største problem har ikke været det, at jeg får triggertankerne, det får vi alle. Alle mennesker har negative tanker (og følelser) nu og da. Forskellen på os er, hvad vi GØR med vores tanker og følelser, når de dukker op – og tiden vi gør det i. Al tænkning skaber mere tænkning – og al den overtænkning  påvirker vores psykiske velbefindende negativt.
 

Jeg har lært, at det at gøre sig fri af sine tanker ikke handler om at regulere, styre eller fjerne tankerne. Det handler ”bare” om at lade tankerne være og flytte sin opmærksomhed væk fra dem, et andet sted hen.

                                                                                Elisabeth, tidligere klient        

bottom of page